vrijdag 4 december 2009

reis door Libanon en Syrie

Toen het plan ontstond waren er vele verwachte reacties uit mijn omgeving: Weet je wel zeker dat je DAAR naar toe wilt gaan??!! Zo gevaarlijk!

En toch zijn Henriette en ik gegaan. Het zijn zeer boeiende landen waar veel geschiedenis ligt van het ontstaan van het christendom en de islam. De bloei, de bezetting, onderdrukking en het weer samenleven in harmonie van religies, alles hier zichtbaar!

Libanon, tot een paar jaar geleden, getroffen door een oorlog van Israël en de Hezbollah. De wonden van deze oorlog zijn zichtbaar maar er wordt hard gewerkt om alles weer in oude staat te herstellen. In 2006 was deze oorlog en je zou verwachten dat je er nog meer van zou terug zien en voelen. maar behalve dan wat "aangeschoten" gebouwen is er niets.

Libanon is een zeer prettig land om te zijn. de mensen zijn extreem aardig en het voelt enorm fijn om daar te zijn. Jongens en meisjes lopen hand in hand, geven elkaar kusjes op straat of zitten verliefd in een cafeetje. zowel christenen als moslims!! Daar kunnen we nog veel van leren.
En Libanon is een van de aller oudste wijnproducerende landen ter wereld, waaronder Ksara wijn: heerlijk, een aanrader!

Syrie is een bijzonder mooi land met vele gezichten: modern, armoedig, moskeeën, kerken, steden, woestijn, souks en winkelcentra etc.
Ook hier is er veel vrijheid op straat voor de mensen. ze kunnen zijn wie ze willen zijn zo lijkt het. misschien dat het toch anders is als je er zou wonen. Maar ook hier lopen in Damascus jongens en meisjes met of zonder hoofddoek hand in hand over straat en kunnen ze verliefd zijn, kusjes geven zonder dat er een 3e persoon bij is. heel bijzonder om dit te zien.

kijk voor foto´s en filmpjes op www.facebook.com-thijs.vanderwal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten